ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) είναι ο εθνικός στρατηγικός φορέας ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδρύθηκε το 1983, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και υπάγεται στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αποτελεί έναν από τους κύριους φορείς – δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014 -2020.
Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό
- Οι ιδιώτες κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων των πρώην ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις προβλεπόμενες στον ν. 3528/2007, όπως εκάστοτε ισχύει, προϋποθέσεις διορισμού κατά την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης της περίληψης της προκήρυξης, με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων του ν.3528/2007 ως προς τον χρόνο συνδρομής κάποιας επιμέρους προϋπόθεσης.
- Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν τους απαιτούμενους τίτλους σπουδών και τα απαραίτητα πιστοποιητικά κατά την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης της περίληψης της προκήρυξης.
Ειδικότερα δείτε την προκήρυξη ΕΣΔΔΑ 29ου διαγωνισμού (2022)
Ο διαγωνισμός της ΕΣΔΔΑ διενεργείται σε δύο στάδια:
το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία στις παρακάτω ενότητες:
α.«Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους»,
β.«Μικροοικονομική – Μακροοικονομική Δημόσια Οικονομική» .
Στην «Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους», καθώς και στην «Μικροοικονομική – Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική», οι υποψήφιοι εξετάζονται στην ανάπτυξη θέματος που τους δίδεται.
γ. Test γνώσεων και δεξιοτήτων» (ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής).
Στις «Γνώσεις και Δεξιότητες» εξετάζονται με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σε γνώσεις γενικής παιδείας, ιδίως, σε ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, και διερευνώνται τόσο η ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου, όσο και η κριτική ικανότητα, η επεξεργασία πληροφοριών, η ταχύτητα και ακρίβεια αντίληψης, καθώς και βασικές νοητικές δεξιότητες, προκειμένου οι υποψήφιοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει εξέταση στις παρακάτω ενότητες:
- γραπτή και προφορική εξέταση στη “Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση”. Η γραπτή δοκιμασία συνίσταται στην ανάπτυξη θέματος που δίδεται στους υποψηφίους. Στην προφορική διαδικασία οι υποψήφιοι εξετάζονται προφορικά με αλφαβητική σειρά, χωρισμένοι σε ομάδες των πέντε.
- γραπτή εξέταση στην ενότητα ” Φάκελος Επίκαιρου Θέματος”. Οι υποψήφιοι επιλέγουν μια εκ των κάτωθι θεματικών ενοτήτων:
- Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις,
- Πληροφορική και Ψηφιακός Μετασχηματισμός,
- Κοινωνική Πολιτική,
- Περιφερειακή Πολιτική και Ανάπτυξη.
3. γραπτή εξέταση στην ενότητα ” Ξένη Γλώσσα” (Αγγλικά).
Η γραπτή δοκιμασία περιλαμβάνει την εξέταση των υποψηφίων σε ξενόγλωσσο κείμενο που έχει συνταχθεί από θεσμικά όργανα της ΕΕ ή διεθνείς οργανισμούς επί του οποίου α) τίθενται δέκα ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, β) ζητείται περίληψη/σύνοψη του κειμένου, γ) ζητείται να προβούν σε παραγωγή γραπτού λόγου.
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στο τμήμα Εμπορικών – Οικονομικών Υποθέσεων εξετάζονται γραπτά στην αγγλική ως πρώτη ξένη γλώσσα και στην γαλλική ή γερμανική ή ιταλική ή ισπανική ως δεύτερη ξένη γλώσσα.
Οι υποψήφιοι για τα υπόλοιπα Τμήματα εξετάζονται υποχρεωτικά μόνο στην αγγλική γλώσσα.
° Πλέον με τη νέα προκήρυξη του 2021 δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η κατοχή πτυχίου ξένης γλώσσας σε άριστο επίπεδο.